Ruoholahden Pysäköinti

Autopaikkoja alueen asukkaille

RUOHOLAHDEN PYSÄKÖINTI OY JA SÄHKÖAUTOILU

Autopaikkoja varustetaan latauspalveluilla kohteissa Kellosaarenkatu 6-8 ulkoalue sekä Ruoholahdentorin lämmin halli kesällä 2020.

Ruoholahden Pysäköinti Oy:n hallitus on päättänyt edistää sähköautoilun edellytyksiä yhtiön alueella rakennuttamalla latauspalveluja osalle autopaikkoja.

Latauspalveluhanke aloitetaan kohteesta Kellosaarenkatu 6-8. Alueelle rakennettavista uusista ulkoaluepaikoista, yhteensä 20kpl, puolet varustetaan latauspalveluilla. Lisäksi Toriparkin lämpimään halliin asennetaan latauspalvelut 18:lle autolle. Tämä edellyttää myös investointia hallin sähköinfran parantamiseksi rakennettavien ja tulevien sähköautopaikkojen tarpeita varten.

Hallitus valitsi latausratkaisun ja päätti tilata yhtiön käyttöön Liikennevirta Oy:ltä Virta Public ICU Eve 2x22kW peruslatauksen latausasemia palvelupaketteineen. Tällä järjestelmällä keskikokoisen täyssähköauton 55kWh akun lataus kestää tyhjästä täydeksi   4 – 5 tuntia, jos auton laturi ottaa vastaan 11 kWh.  Tyypillisen hybridin 15 kWh kokoisen akun lataus kestää   4 tuntia jos auton laturi ottaa vastaan   3,7   kWh latausvirran.

Sähköauton latauspaikasta velotetaan pieni lisämaksu kuukaudessa, joka kattaa myös Liikennevirta Oy palvelupaketin ja tuo Liikennevirta Oy:n  maanlaajuisen latausasemaverkoston käyttöön.

Urakoitsijasopimus on allekirjoitettu. Urakka valmistuu loppukesästä 2020.

Pilottihankkeeseen haetaan ARA :n avustus, joka on maksimissaan 50 % arviolta noin 100.000 euron kokoluokan   investoinnista.

Tulevaisuudessa erikseen päätettävällä aikataululla hanketta voidaan laajentaa ja sähköautojen latauspaikkoja voidaan rakentaa vaiheittain myös Jaalarannan halliin, Palloiluhallin pysäköintihalliin ja Kellosaarenkadun halliin sekä valikoiduille ulkopysäköintipaikoille eri puolilla yhtiön toiminta-aluetta.

Hankkeen eteneminen (Päiv. 29.7.2020):

Lämpimän hallin latauspäätteiden asennukset ovat valmiit. Yhtiö odottaa vielä tilaustyönä teetetyn sähköpääkeskuksen valmistumista (arvio syyskuu, korona on pidentänyt toimitusaikaa). Sen toimituksen ja tarvittavien kytkentöjen jälkeen kohde on latauspalveluiden kannalta valmis käytettäväksi.

Ulkoalueella on kaivutyöt valmiina. Sekä latauspalvelu- että lämpötolppien asennukset kaapelointitöineen ovat käynnissä ja valmistuvat viikolla 32. Sähköpääkeskuksen asennuksen ja Helenin liittymäsopimuksen tapahduttua noin viikolla 36 on kenttä valmis palvelemaan lataajia.

Autopaikkoja tullaan uudelleenjärjestämään siten, että latauspalvelupaikat menevät niitä hyödyntävien käyttöön. Siirrettävät autopaikkasopimukset  toteutetaan niin, että käyttäjälle tulee mahdollisimman pieni muutos entiseen.

Latauspalvelulla varustettujen autopaikkojen hinnoittelu tulee olemaan normipaikkaa jonkin verran korkeampi mutta lopullinen hinnoittelu on vielä päättämättä. Lisäksi käyttäjä maksaa Liikennevirralle palvelumaksun sekä käyttämänsä sähkön.


Ruohoparkkiin on avattu 12 kpl latauspaikkoja sähköautoille, 5. kerrokseen.  Käyttäjät maksavat normaalin autopaikkavuokran lisäksi. Virta -latauspisteessä käyttämästään sähköstä korvauksen 0,15 €/kWh. Virran asiakkaaksi rekisteröidytään joko Virta-mobiilisovelluksessa tai osoitteessa www.virta.fi. Virran nettisivuilta saa myös tarkemmat ohjeet tunnistautumiseen ja maksamiseen liittyen.